RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

ASARKAYA ANTİK KENTİ

“Mariegordus” (Manegordus) adındaki Roma şehrinin kalıntıları, Ankara Kazan yakınındaki Karalar Köyü “Asarkaya” mevkiinde bulunmaktadır

Ankara kazan yakınındaki "suyun topraktan sızıp kaybolduğu yer" anlamına gelen Soğulcak ve Karalar Köyleri ile Sarıayak, Yassıören, İymir, Sarılar ve Tekke köyleri ntik bir şehri biçerlerinde barındırmaktadır. Ayrıca, Soğulcak köyü arazisinde jeolojik çeşitlilik görülür ve bölgede taşlaşmış hayvan fosillerine rastlanır. Antik çağlara ait Gavurini ve İtapınarı, Hacıpınarı, Gökçe çeşmesi, Ilıca suyu çevredeki önemli mevkilerdir. Yerleşme içinde ve köy camii önünde Karalar Köyü Asartepe’den getirilmiş mermer sütunlar bulunmaktadır. 


Karalar Köyü, Roma döneminde Ankara’dan kuzeybatıya giden ana ulaşım yolu üzerinde bulunduğu için, o dönemlerde önemli bir merkez olmuştur. “Mariegordus” (Manegordus) adı verilen Roma şehri, günümüzde Karalar Köyü’nün bir km kuzeyinde bulunan “Asarkaya” mevkiinde kurulmuştur. Köyde üç ayrı arkeolojik alan bulunmaktadır. Asarkaya ve köy yakınında nekropol ile İkiztepeler tümülüsleri. Asarkaya’da Galat Kralı “Deiotarus”a ait olduğu sanılan bir “akropol” bulunmaktadır. 1933 yılında Arkeolog Remzi Oğuz Arık başkanlığında bölgede kazı çalışmaları yapılmıştır. Nekropol alanında Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait buluntular tespit edilmiştir. İkiz tepelerdeki tümülüslerde ise yarım kubbeli bir mezar, “dromos” (koşu yolu), ikinci bir mezar odası, 2100 sene önce yaşamış olan Galat Kral Deiotarus ve kraliçe Berenikes için yapılmış “autel”, kümbete benzeyen üçüncü bir mezar meydana çıkarılmıştır. Asarkaya (Kale) ise yekpare, üçgen şeklinde büyük bir kaya olup, güneydoğudan kuzeybatıya doğru uzanmaktadır.



“Elekçi kayası”ndan “Kızlar sekisi” adını alan sayısız kaya yontularak yapılmış merdivenler vardır. Kayanın ortasında da 56 basamaklı bir tünel bulunmaktadır. Bu tünelin kaleye çıktığı tahmin edilmektedir.

8191 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam60
Toplam Ziyaret184104
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği