RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

ELVAN SÜLÜN ÖZBAY YAZDI; IZLANDA

Izlanda... Sanılanın aksine, bize birçok sürpriz sunuyor.

Yazı ve Fotoğraflar: Elvan Sülün Özbay
www.gezintihaberleri.com yazarı

Ada,büyük volkan patlamasini iyi kullanarak turizm endüstrisini de patlatti.35 ayri aktif volkan ülkeyi 1 numarali turizm rotasi yapti. 2010 yilinda Eyjafjallajökull Avrupa semalarina yogun kül püskürterek patladi. Bir çok yolcu havaalanlarinda mahsur kaldi;seyahatler,uçak seferleri iptal oldu. Tüm dünya Izlanda yi bu patlama sayesinde tanıdı.



Ülkeye akın eden yabancı basın adanin muhtesem doğasını tüm dünyaya tanıttı. Gerçi; yerel isimleri-özellikle volkan adlarini- telaffuz etmekte epey zorlandilar fakat Izlanda dünyaca meşhur oldu. Dünya bu sayede herkesin babasınin adını soyadı olarak aldığı tek Viking ülkesinin Izlanda olduğunu öğrendi. "Eriksson,Eriksdottir" gibi. Böylece bir aile içinde herkesin soyadi farkli olabiliyor. Ayrıca;muhtesem doğasının,volkanların,Avrupanin en büyük buzulu olan Vatnajökull un yaninda,bir de Edebiyat ülkesi oldugunu öğrendiler.

Izlandalilar gündelik işlerinin yanı sıra amatör olarak edebiyat ile de haşır neşirdirler. Düz yazı,makale,şiir gibi edebiyatin her dalı ile ilgilenirler. Örneğin 2002 de başbakan seçilen David Oddsson ve Korsan Partisi'nin lideri Britta Jonsdottir başarılı birer şairdirler. Yazar Halldòr Laxness 1955 te Nobel Edebiyat ödülünü kazanmistir. Birçok Izlandalıya göre,edebiyat sevgisi Izlandalı olmanın bir parçasıdır. Geçmiş zamanlarda"mısralar" sosyal etkinliklerin bir parcasıydı; şiir yarışmaları yapılırdı. Şiir kitapları Izlanda'da her zaman iyi satılmıştır; baskıda 3.sıradadır. Tabii ki uzun kış geceleri ve soğuk edebiyatin gelişmesine katkıda bulunmuştur.



Daha da ilginci; Izlandalılar'ın trolleri,elfleri,cüceleri ve Yudalad leri vardır. Ortak adlari "Huldufòlk" yani Saklı İnsanlar dır ve halk hepsine inanır; dalga geçmek ise büyük hakaret addedilir. Elfler,normal insan boyutlarındadır fakat insanlardan saklanır. Troller dağlarda,mağralarda yaşar. Sırada taşlarin altında,içinde yaşayan cüceler var.:))) Trollerin çocukları da Yudalads olarak anılır. Işte tüm bunlar "Huldufòlk-Saklı İnsanlar" dır. Onların bulunduğu yere balta işlemez,ev inşaa edilmez,kazı yapılmaz; hepsi geri döner. Halkın %62si Huldufòlk'a yürekten inanır ve daha önce de belirttiğim gibi dalga geçmek tepki alır. TANRI VE HULDUFÒLKS Evvel zaman içinde Tanrı,Adem ile Havvayı ziyaret etmiş. Tanrıyı buyur etmiş ve neleri varsa emrine sunmuşlar. Ayrıca, çocuklarını da takdim etmişler. Tanrı hepsini gelecek vaad eden çocuklar olarak değerlendirmiş ve sormuş: " bana göstermiş olduğunuz haricinde başka çocuğunuz yok mu?" "Hayır" diye cevaplamış Havva; ancak yalan söylüyormuş. Tanrı geldiğinde çocuklarını yıkamakya olan Havva yemiz olanları yanıştırmış fakat daha yıkayamadıkları pis olduğundan utanmış ve takdim etmemiş. Bunu bilen Tanrı şöyle konuştu: " Bana göstermediğin,sakladığın bundan böyle tüm insanoğluna saklı kalacaktır". İşte bu saklı çocuklar tepelerde,mağaralarda,taşlarda yaşadı. Tanrıya takdim edilenler de tüm ırklardan insanoğludur. Elflere gelince; onlar insanları görürler ama insanoğulları Elfleri ancak görünmek istediklerinde görebilir.



Bir başka muhteşem Izlanda klasiği de Izlanda Atlarıdır. Midilliden az irice olan bu güzellere "ponny" dendiğinde,Izlandalılar gene alınır:-))) Ülke,başta USA ve Kanada olmak üzere dünyaya senede en az 4000 at ihrac ediyor.Bu safkanlar,ülkeden ihrac edildiklerinde -virüs bulaştırma tehlikesine karşı- Izlanda sınırlarına geri alınmaz. Özellikleri ise doğuştan 5 yürüyüş ritmine sahip olup,çok uzun mesafeler katedebilmeleridir.Başka ırklarla çifleştirilmeleri yasaktır.




Yaşlı Izlandalılar,özellikle Reykjavik'i Disneyland' a benzetip, artan turizm ve göç yüzünden sokakta,lokantada vb.Izlandaca konuşamamaktan şikayetçiler. Bir volkan patlamasını doğru halkla ilişkiler kullanarak lehine çeviren,turist sayısını ülke sayısının 3 katına çıkaran Izlanda 2008 de bozulan ekonomisini-turizm sayesinde- düzeltmiş durumda.



Turistler,Kuzey Işıklarını,buzulları ve Kuzey Kutup Dairesini takip ediyor, balinaları ve %60ı İzlanda'da yaşayan Puffin kuşlarını seyrediyor ve Izlanda atlarını sevip,biniyorlar.



6 senedir izlenme rekorları kıran "Game of Thrones-Taht Savaşları" dizisinin doğal setlerini ziyaret ediyorlar. Dünyanın uzun süre saklı kalmış incisi: BUZ VE ATEŞİN DANSI IZLANDA

2856 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam16
Toplam Ziyaret186366
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği