RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

SANAL GERÇEKLİK VE TURİZM

Turizmciler, sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik teknolojilerinden nasıl yararlanabilir (TUYED ARAŞTIRMASI)

Turizmciler AR-VR’den nasıl yararlanmalı?

Son zamanlarda Augmented Reality  (AR: Artırılmış Gerçeklik) ve Virtual Realty (VR: Sanal Gerçeklik) sözcüklerini sıkça duyar olduk. İkisi de henüz emekleme aşamasında olan yeni teknolojiler, bunlara uygun cihaz fiyatlarının düşmesiyle birlikte kullanımının yaygınlaşarak turizm sektörünün önüne yeni fırsatlar çıkacağı belirtiliyor. TUYED yönetimi, bu fırsatlarından önce AR ve VR’nin ne olduğunu araştırıp özetledi.

AR (Artırılmış Gerçeklik), bilgisayarla oluşturulan iyileştirilmiş görüntüleri, var olan bir gerçekliğin üzerine yerleştirip, bunlara etkileşim yeteneği katma teknolojisidir. Bu teknolojide, mobil cihazlar kullanılarak bir anlamda o görüntüler gerçek dünya ile harmanlanıyor. Artırılmış gerçeklik, akıllı telefonlar, tabletler gibi mobil cihazları kullanarak, gerçek dünyadan alınan dijital fotoğraf, grafik gibi nesneler üzerinde oynamalar yaparak yansıtıyor.



VR (Sanal Gerçeklik)
ise, gerçek hayatta bir ortamın veya durumun yapay, bilgisayar tarafından üretilen bir benzetim veya yeniden yaratılmasıdır. Bu teknolojide, gözlük takan kullanıcının, başta görme ve işitme duyularını uyarılarak, ona bir simüle gerçekliği yaşatılıyor. Sanal gerçeklik, tamamen üretilen ve yönlendirilen kendi gerçeğini yaratıyor.

Bu iki teknoloji birbirinin tamamlayıcı mı yoksa rakibi mi? Uzmanlar bu soruya henüz net bir yanıt veremiyor. Yanıt net değil ama dünya devi şirketlerin her iki alandaki yatırımları net bir şekilde artıyor. İrili-ufaklı mevcut şirketlerin yanı sıra, günümüzün önde gelen Facebook, Snapchat ve WeChat gibi sosyal medya platformları VR’ı etkin şekilde kullanmaya hazırlanıyor.

Pazarın hacmi büyüyecek

Travel for Eyes, konuyla ilgili ‘Turizmde Sanal Gerçekliğin Yeri Var mı?’ başlıklı bir rapor hazırladı. TUYED yönetimi, söz konusu rapordan da yararlanıp AR ve VR’nin turizm sektörüne sunabileceği fırsatları araştırdı.

Rapora göre, Samsung Gear,  Microsoft HoloLens ile AR alanına yöneliyor. Dünya devi firmalar bu alanlara yönelik uygulama yazılımlarına hız veriyor.  Araştırma şirketi Digi-Capital uzmanları, AR’ın 2021'de 108 milyar dolar, VR’ın ise 83 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğe ulaşacağını öngörüyor.

Söz konusu uygulamalar gezgine,  tatil merkezi seçiminden yol tarifine, gezilip görülecek cazibe merkezlerinden yemek yenebilecek yerlere kadar geniş yelpazede kılavuzluk yapıp bilgiler sunuyor. Önümüzdeki yıllarda piyasaya çıkacak yeni nesil cep telefonlarının, iki teknolojiye de uygun uygulamalarla donatılması bekleniyor. Böylece söz konusu uygulamaların kullanımı daha da yaygınlaşmış olacak.

GfK uzmanlarından Paul Simpson, geçen yıl PlayStation VR'nin piyasaya çıkmasıyla birlikte bir şeylerin değişmeye başladığını belirterek “Microsoft'un HoloLens'in piyasaya sürmesi, dev şirketin AR yazılımına başladığını gösteriyor” diyor.

Eyefor Travel Araştırmalar Merkezi Başkanı Alex Hadwick, AR ve VR piyasanın hala küçük olduğunu hatırlattıktan sonra “Şimdilik karşımıza sınırlı içerikler çıkıyor. Büyük şirketlerin çoğu bu alandaki yatırımlarını henüz tamamlamış değil. Dolayısıyla bu aşamada bir seyahat markasının ‘Hepsi içinde’ anlayışıyla ortaya çıkması için vakit henüz erken. Hem cihaz fiyatların giderek düşecek olması hem de bu alanda sunulacak olan imkânların genişleyecek olmasından dolayı önümüzdeki dönem turizm cephesinde ciddi değişimlere gebe” diye ekliyor.  (TUYED)

 

 VR-AR’den yararlanmanın 10 püf noktası

ü  Sanal gerçeklik gezginleri bir cihazla, gerçek dünyayı taklit eden bir ortamda dolaştırıyor. Siz de bu ortamı kontrollü olarak süsleyip tatilcilerin hayallerini zenginleştirin.

ü  Orta vadede VR'yi tüketiciyle yüz yüze görüşüp onunla etkileşime geçebilecek şekilde geliştirin. Nesne değil, deneyim sattığınızı aklınızdan çıkarmayın.

ü  Sanal gerçeklikte cihazların gezme deneyimini yok etmeyip, arttırdığı unutmayın.

ü  Sanal gerçeklik, Michelin yıldızlı restoranın tadını veremez, ama siz gezginlerde bu deneyimi yaşama hissini uyandıracak hale getirebilirsiniz.

ü  VR’nin içerik maliyetlerini düşürüp, içeriklerinizi de tatilciyi harekete geçirmeye teşvik edecek şekilde oluşturun.

ü  Oluşturacağınız bilgilerin, destinasyondaki etkinliklerden satın alınabilecek özgün hediyelik eşyaya kadar ihtiyaç duyulan geniş bir yelpazeyi kapsamasına dikkat edin.

ü  Sanal gerçekliği, destinasyonun sahip olduğu değerleri arttırmak için doğru kullanın.

ü  Markanızı VR’ye uygun ürünler sunabilir hale getirin. Markanıza duyarlılık ve kapsayıcılığı eklemeyi de ihmal etmeyin.

ü  VR veya AR uygulamalarınızı akıllı telefonlarda da kullanılabilecek şekilde geliştirin.

ü  Sanal gerçekliğin, maddi veya fiziki engellerden dolayı seyahat edemeyenlere inanılmaz deneyimler sunduğunu aklınızdan çıkarmayın.  

3389 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam19
Toplam Ziyaret186118
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği