RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

AFRİKA'NIN CAZİBESİYLE REHBER OLDU

Organizasyon için gittiği Cape Town’da Afrika'nın cazibesine kapılarak yerleşen ve rehberlik yapan Gülden Aktugan, gezilecek yerleri ve özelliklerini anlattı.

İstanbul Kadıköy’de doğup, İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Gülden Aktugan’ın, içinde Güney Afrika maceralarını da barındıran ilginç bir öyküsü var.

1990’da üniversitenin bitiminde stajını halkla ilişkiler denince akla ilk gelen isimlerden olan Betül Mardin’in yanında yapmış. Sonra Or-Ba halkla ilişkiler firmasına geçip, burada birbirinden ilginç etkinliklerin organizasyonda yer alarak deneyimlerini artırmış. Sporcu kişiliğinden dolayı da, Camel Trophy’den PWA Windsurf Dünya Kupası’na, İstanbul Corporate Games’ten Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu gibi birçok sportif etkinlikte rol almış.

  

Aktugan ’a yolunun Güney Afrika’ya nasıl düştüğünü sorduk şunları söyledi: “Uluslararası spor etkinliği İstanbul Corporate Games’in 2003’te Event Direktörü olarak, Cape Town Corporate Games organizasyonunun Operasyon ve Event Koordinatörü olarak görevlendirildim. 6 ay boyunca kaldığım Cape Town’dan ve Güney Afrika’dan çok etkilendim. 2014 yılında bu kez serbest projeler yapmak üzere gittiğim Güney Afrika’da 2 yıl sonunda oturum iznimi alarak yaşamaya başladım. Halen Güney Afrika Resmi Kokartlı Turist Rehberi olarak kariyerime devam ediyorum.”

 

Aktugan  Güney Afrika’da kokartlı rehberlik yaptığını söyleyince, biz de bu iş için ülkenin hangi şartları aradığını merak edip sorduk “Güney Afrika’da rehberlik yapmak için ya ülkenin vatandaşı olmak ya da oturum iznine sahip olma şartı aranıyor. Bu aşamadan sonra Turizm Bakanlığı tarafından onaylı turizm okullarının açtığı kurslara gidip, uygulamalı ve testlerden oluşan sınavlarını tamamlamak gerekiyor. Bunun yanı sıra, ilk yardım eğitimi de alanlar kokartlarını alıp göreve başlayabilir” diye özetledi.

 

Atlantik ve Hint Okyanusu’nun birleştiği nokta

Yıllardır Güney Afrika’da Türk tatilcileri de gezdiren Aktugan’dan ülkenin cazibesini ve turistlere neler sunduğunu anlatmasını istedik. Güney Afrika’nın Afrika kıtasının en güneyinde yer almasından dolayı hem Atlantik hem de Hint Okyanusu’nun birleştiği tek ülke olduğunu vurguladıktan sonra şu bilgileri verdi: “ Yüzölçümü Türkiye’nin yaklaşık 1,5 katı olan ülkede, yerel kabile kültürü ve doğal güzellikler ön plana çıkıyor. Okyanus sahillerinde yeşil ve mavinin birleştiği bir ortamda farklı bir tecrübe yaşarken, ülkenin Kuzey Doğu bölgesinde ise yabani hayat ve gerçek Afrika Savana’sında Safari ile Afrika doğal yaşamını keşfetmek mümkün.”

Tur operatörlerinin Türkiye’den gelecek misafirlere bir haftalık veya 10 günlük tatil programları hazırladığını belirten Aktugan,” Türkiye’den turist getiren tur operatörlerine, bu programların dışında, misafirlerinin özel istek, hobi ve ilgi alanlarına göre, özel şarap tadımları, gurme turları, aslanlarla yürüme, fillerle özel vakit geçirme, çita ve yavru aslan besleme sevme, kuş gözleme,  biyolojik çiçek ve bitki incelemesi gibi kişiye özel farklı programlar da hazırlıyorum” diyor.

 

MICE, kutlama, bayi toplantıları, özel VIP programları için firmalara ‘kişilere çok özel seyahat’ programı hazırlayabileceğini hatırlatan Aktugan, açıklamalarını şöyle noktalıyor: Şimdiye kadar 2 kişilik özel turlarından, 250 kişilik büyük firma bayi toplantılarına kadar birçok geziyi organize edip misafirlere rehberlik hizmeti verdim. Kişiye özel rehberlik hizmeti verirken, farklı tatil programları hazırlayarak kişilerin tatillerini unutulmaz kılmak için çalışıyorum. Güney Afrika ile ilgili deneyimlerimi paylaşmak isteyenler gulden.aktugan@gmail.com  adresime mail atabilirler.”

Güney Afrika’nın cazibesi 

Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor, TL’nin de değerli olduğu nadir ülkelerden biri.

Güney yarım kürede olmasından dolayı yılın 12 ayı seyahat edilebilir.

Hayatta bir kez mutlaka görülüp, deneyimlenmesi gereken özelliklere sahip.

Milyonlarca yıl yaşındaki  Güney Afrika ve Cape Town’un simgesi Table Mountain ( Masa dağı) görülmeye değer.

Afrika penguenleri, coğrafik  açıdan önemli bir pozisyona sahip Ümit Burnu’nu görmeden dönmeyin.

Garden Route diye bilinen Akdeniz iklimini andıran muhteşem doğasını, şarap bağlarını, meyve bahçelerini fillerle, yavru aslanlarla, çita’larla vakit geçirip, doğal yaşamını mutlaka deneyimleyin.

Cape Town ve çevresindeki dünyanın en önemli dalga sorfü ve kitesurf merkezlerinin keyfini çıkarın.

Güney Afrika’nın iç bölgelerindeki çöl iklimini motosiklet turlarıyla keşfedin.

(Röportaj: Kerem Köfteoğlu TUYED Başkanı)

2619 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam74
Toplam Ziyaret186618
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği