RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

MARMARİS ÇOK UCUZ AMA GELEN YOK

İngiliz turiste göre Marmaris, Avrupa’nın en ucuz dördüncü tatil merkezi olmasına rağmen, geçen yılın mayıs ayında 42 bin olan ziyaretçi sayısı bu yıl 14 bin seviyesini aşamadı.

İngiliz Posta İdaresi, her yıl, İngiliz Sterlini üzerinden ve tatile çıkanların en fazla tükettiği, 1.5 litrelik su, bir fincan kahve, bir kutu kola, bir şişe bira, bir şişe şarap, bir kadeh şarap, sivrisinek ilacı ve güneş kremi gibi sekiz ürünün fiyatını karşılaştırılarak bir araştırma yapıyor. ‘Seyahat Fiyat Barometresi-2017’ adıyla yürütülen araştırma açıklandı.

TUYED yönetiminin (Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği) araştırmadan derlediği bilgilere göre, Türkiye’den incelemeye alınan Marmaris, listede Avrupa’nın en ucuz dördüncü tatil merkezi olarak yer aldı. Ancak Marmaris’in Avrupa’nın en ucuz tatil merkezleri arasında yer alması, Türkiye’nin bozulan imajından dolayı yabancı ziyaretçi sayısındaki düşüşe engel olamadı. Nitekim, bu yılın mayıs ayıda turist sayısı hem Türkiye geneli hem Muğla hem de Marmaris’te geçen yılın altında kaldı. Geçen yılın mayıs ayında Muğla toplamda 1 milyon 822 bin ziyaretçiyi çekerken, bu yıl bu rakam 348 bin 413 olarak gerçekleşti.

Nitekim, bu yılın mayıs ayıda turist sayısı hem Türkiye geneli hem de Marmaris’te geçen yılın altında kaldı. Geçen yılın mayıs ayında yabancı ziyaretçi sayısı 42 bin 261 olan Marmaris’e bu yılın mayıs ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı 29 bin 967’de kaldı.

Ucuzluk da kâr etmiyor

İngiliz Posta İdaresi araştırmasında, dört kıtadan 44 ülkenin tatil merkezinde söz konusu sekiz ürüne ödenen toplam miktarlar karşılaştırmalı olarak ele alınıyor. Buna göre, toplam ödemelerde Avrupa’nın en ucuz 10 ülkesi şöyle sıralanıyor: Portekiz Algerve’de 33.36 sterlin, Bulgaristan Sunny Beach’te 33.53 sterlin, İspanya Costa del Sol’de 38.79 sterlin, Türkiye Marmaris’te 49.74 sterlin, Çekya Prag’da 51.17 sterlin, Kıbrıs Rum kesimi Baf’ta 53.03 sterlin, Macaristan Budapeşte’de 53.18 sterlin, Malta Sliema’da 62.62 sterlin, Yunanistan Korfu Adası’nda 63.54, Hırvatistan Porec’te ise 68.92 sterlin.

Marmaris'ten açıklama geldi

Marmaris Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ergücü, TUYED yönetimine yaptığı açıklamada Marmaris’e ilişkin rakamlarda bir yanlış olduğunu hatırlatarak şu bilgileri verdi:

“Haberde yer verilen geçen yıl ve bu yıla ilişkin veriler sadece Marmaris Limanı’ndan girişleri kapsamaktadır. Dalaman Havalimanı’ndan mayıs ayında 148 bin yabancı misafir giriş yaptı. Dalaman Havalimanından girişler, genelde yüzde 55 Marmaris, yüzde 45 Fethiye olarak paylaşılır. Toplam rakamdan 81 bin kişiyi gurbetçiler ve diğer diye düşersek geriye kalan  misafir profilinin yüzde 60-65’ini İngilizler oluşturuyor. Bunları dikkate aldığımızda, Marmaris’e gelen İngilizler misafirlerin sayısı 42 bine tekabül eder. Benzer bir hesaplama ile geçen yıl mayıs ayında gelen İngiliz misafir sayısı 45 bin iken bu yıl 42 öngörülmektedir. Dolayısıyla karşımıza yüzde 5 gibi fazla büyük olmayan bir düşüş çıkıyor. Haberinizde yazdığınız gibi, Türkiye’deki düşüş yüzde 34 iken, Marmaris’teki düşüş  gayet makul seviyelerdedir. Türk turizmine ve bölge turizmine katkı sağlamak amacıyla mücadele veriyoruz, bu mücadelelerimizin sekteye uğramaması gerekiyor.

 

Ülke/bölge

Toplam maliyet (Sterlin) *

Portekiz /Algerve

33.36

Bulgaristan/Sunny Beach

33.53

İspanya /Costa del Sol

38.79

TÜRKİYE/MARMARİS

49.74

Çekya/Prag

51.17

G. Kıbrıs/Baf

53.03

Macaristan /Budapeşte

53.18

Malta/Sliema

62.62

Yunanistan /Corfu Adası

63.54

Hırvatistan/ Porec

68.92

*: 1.5 litrelik su, bir fincan kahve, bir kutu kola, bir şişe bira, bir şişe şarap, bir kadeh şarap, sivrisinek ilacı ve güneş kremine ödenen toplam para.

2392 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam107
Toplam Ziyaret186457
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği