RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

ÇELTİKÇİ ALİ CİN DERESİ

Çeltikçi'dek Ali Cin deresi üzerindeki manastır, Sümela manastırını andırıyor.

Ali Cin deresi, Kızılcahamam’ın Çeltikçi köyü yakınındadır ve kendisi ile aynı adı taşıyan, uzunluğu ise yaklaşık 20 kilometreyi bulan yeşilliklerle bezeli bir kanyonun içerisinde yer almaktadır. Kanyon tamamen bir jeosit alanıdır ve barındırdığı doğal tarih ile önemli bir jeolojik hazinedir. Kanyonun zaman zaman 35-40 metreyi bulan dik yükseltisinde çok sayıda mağara ve bu mağaralardan birisinde yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen Ali Cin Manastırı kalıntıları yer almaktadır.



Bu manastır kayaların içi biraz daha oyularak ve önü kapatılarak yapıldığı için, Trabzon’daki Sümela manastırına çok benzemektedir. Manastıra, çok yüksekte olmamasına rağmen, sarp bir kayada yer aldığı için çıkılması oldukça zordur. Bölgenin, Ali Cin adını, bölgedeki mağaralarda yaşayan bir eşkıyanın adından aldığı çok sözü edilen bir rivayettir.



Çeltikçi ise adını, Ali Cin deresi kanyonunda yıllar önce pirinç yetiştirilmesinden almaktadır. Ama son yıllarda bölgede pirinç üretiminden vazgeçilmiştir.

Ali Cin deresi kıyısı, bahar ve yaz aylarında piknik yapmak isteyenler için mükemmel bir seçim olabilir. Hatta derenin bazı bölgelerinde yüzülebilmekte, usta balıkçılar tarafından elle balık da avlanabilmektedir.

21402 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam55
Toplam Ziyaret186273
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği