RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

BULUTLARIN ÜZERİNDE AYAŞ ABDÜLSELAM DAĞI

Eşkiya Abdül'ün, ipekyolu kervanlarından yıllarca haraç aldığı dağın adı Abdülselam olarak kalmış.

Ankara’ya 60 kilometre uzaklıktaki Ayaş ilçesi, tarihi, kültürü ve doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor. Derin vadiler içerisindeki yemyesil ovasında dünyaca ünlü dut ve kirazlar yetiştiriliyor. Tarihi evleri, kaplıcaları ve yöresel ürünleri ile turizm alanında gelişme kaydeden Ayaş’ın 1603 metre yüksekliğindeki, zaman zaman bulutların da üzerinde kalan Abdülselam dağı ise doğa yürüyüşçüleri için vazgeçilmez rotalardan birisini oluşturuyor. 

Kış şartlarında zorlu bir parkur olan Abdüsselam dağının  zirvesine ulaşıldığında  büyük bir mağara ile karşılaşılır. Rivayete göre, tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Ayaş’tan geçen kervanlar, bu mağarada saklanan Abdül isminde bir eşkiyaya haraç ödemek zorunda kalırlarmış. Abdül’e selam söyleyin ve geçin anlamında, dağın ismi Abdüsselam olarak kalmış.  Dağın zirvesinde yaban keçilerine rastlamak mümkün.

Dağın Ayaş’a bakan yamaçlarında faaliyet gösteren taş ocakları, doğal yapıyı önemli ölçüde bozmuş durumda. Restore edilmiş tarihi konakları gezdikten sonra, ünlü Ayaş güvecinin tadına da bakabilirsiniz.

4709 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam21
Toplam Ziyaret187310
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği