RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

ANKARA'NIN YÜRÜYÜŞ YOLLARI İŞARETLENDİ

Ankara’nın Trekking yolları çalışmasında, Ankara çevresindeki doğal ortamda yeni bulunan yollar yürüyüşçüler için işaretlenmeye ve işler hale gelmesi için tur rehberlerine tanıtılmaya başlandı.

Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Ankara kalkınma Ajansı tarafından projelendirilen Ankara’nın Trekking yolları çalışmasında, Ankara çevresindeki doğal ortamda yeni bulunan yollar yürüyüşçüler için işaretlenmeye ve işler hale gelmesi için tur rehberlerine tanıtılmaya başlandı. Yürüyüş yolları sayesinde yol üzerindeki köylerin tanıtılması ve iç turizme açılarak ekonomilerinin canlanması hedefleniyor.

Ankara’nın Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Nallıhan, Beypazarı ve Kızılcahamam ilçelerinde trekking sporcusu Ersin Demirel tarafından uzun çalışmaları sonunda bulunan, aynı zamanda tarihi değer de taşıyan 150’ye yakın yürüyüş yollu Ankara Turizm Müdürlüğü tarafından bir tanıtım kitapçığında toplandı. Ayrıca yollarla ilgili internet siteleri de oluşturuldu.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Şube Müdürü Kudret Çabılar ve proje sorumlusu Elif Tuncer tarafından tur rehberlerine düzenlenen ilk tanıtım gezisinde Güdül merkez seçildi ve çevresindeki tarihi yollar tanıtıldı. Geziye 80’e yakın tur rehberi katıldı. Güdül’e bağlı Tahtacıörencik köyünden başlayan yürüyüş, Sakarya nehrine bağlanan Kirmir çayının bir kolu olan Süvari deresi kıyısında devam etti. 30 kilometre uzunluğundaki Süvari Deresi, Batı Karadeniz’in karakteristik özelliğini taşıyan yüksek dağlardan doğuyor ve suyu hale içilebilecek kadar temiz. Köyün eski muhtarı Necati Duran, Süvari Deresi üzerine yapılmak istenen HES projesini, mahkemeden 2 kez yürütmeyi durdurma kararı alarak önlediklerini gururla anlatıyor. Köyde, tavukçuluk da dahil tamamen organik tarım yapılıyor ve üretilen gıdalar Ankara organik gıda pazarlarına getirilerek satılıyor. Harika bir doğa yapısına sahip Süvari deresi kenarında 20 kilometrelik doğal bir yürüyüş parkuru bulunuyor.

SORGUN GÖLETİ


Tahtacıörencik köyünün içinden başlayan ikinci bir yürüyüş yolu da Sorgun göletine kadar uzanıyor. 11 kilometrelik bu yürüyüş yolunun başlangıcı da trekking yapanlara özel yol tabelası ile köy içinden gösteriliyor. Yürüyüş yolu üzerinde yer alan Sorgun yaylasında, bölgedeki köylülerin yıllarca önce yaptıkları ve hala kullanılabilen saçtan yapılmış yayla evlerini ve asırlık su sarnıçlarını görebilmek mümkün. Ankara’ya 120 kilometre uzaklıktaki Sorgun Göleti ise bir doğa harikası. Göl, Ankara Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde ve ANFA ekibi tarafından 24 saat korunuyor. Göl kıyısındaki tek işletme de belediyeye ait. Hafta sonlarında ziyaretçi akınına uğrayan gölde sadece balık avlanması yasak. Göl kıyısında çadır kampı yapılabiliyor, mangal yakılabiliyor. Yemeğe gelenler için bu yıl çok fazla sayıda yeni kamp masaları yaptırılmış. Sorgun göletine ulaşım, asfalt yoldan araçla da sağlanabiliyor.

Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Şube Müdürü Kudret Çabılar, tanıtım gezilerininin devam edeceğini, böylece Ankara köylerinin turizm faaliyeti içirişine alınacağını belirterek, “Ankara çevresindeki trekking yolları incelemelerimizde, keşfettiğimiz eski yolları projenin içeriğine dahil ederken, rahat ulaşılabirlik ve kolay yürünebirlik kıstaslarını göz önüne aldık. Bu yolları www.ankarakultur.gov.tr adreslerindeki web sitelerimizde toplamaya başladık” dedi.

3686 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam84
Toplam Ziyaret186434
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği