RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

MENCİLİS VE GÖKGÖL MAĞARALARI GÖRMEYE DEĞER

Işıklandırılan ve yolları düzenlenen 6 kilometre uzunluğundaki iki mağaranın da ilk bir kaç yüz metresi gezilebiliyor.

Mağara Araştırma Derneğinin verilerine göre, Türkiye’nin en büyük mağarası 6.8 kilometre uzunluğu ile Manavgat’taki Tilkiler Düdeni mağarasıdır. 6.6 kilometre ile Zonguldak Ayiçi mağarası ikinci sırada yer alıyor.  

Mağaralar yeraltı sularının kalkerli alanlarda açtığı küçük oyukları yıllar içinde büyüterek, yeraltı nehirlerini oluşturması ile meydana geliyor. Bunun yanı sıra, volkanik patlamalar veya buzullarının kayalar arasında kendine yol açarak ilerlemesi ile de mağara oluşabiliyor. Türkiye’nin en uzun ilk 10 mağarası arasında yer alan Mencilis ve Gökgöz mağaralarının dehlizlerinde yürüdüm. İzlenimlerin şöyle:

SAFRANBOLU MENCİLİS MAĞARASI

Türkiye’nin en uzun 6. Mağarası olan Safranbolu’daki Mencilis mağarası Bulak köyünün yakının da olduğu için Bulak Mağarası olarak da adlandırılıyor. Uzunluğu 5.2 kilometre. Mağara girişinden sonraki ilk 600 metresi ziyarete açık. Bu bölüm ışıklandırılmış ve yürüyüş yolları düzenlenmiş.




Mağaranın hizmete henüz açılmayan karanlık dehlizlerinde ilerlemek elbette tehlikeli olabilir. Oluşumunun 3 milyon yıl önce başladığı tahmin ediliyor. Safranbolu’ya 11 kilometre uzaklıktaki bu mağaranın girişine ulaşmak için, bir tahta merdivenden 5 dakikalık çıkış yapılması gerekiyor. Mağaranın içinde sarkıt ve dikitler yer alıyor. Renkli aydınlatma ile mağaranın bazı duvarlarını, mor, sarı veya kırmızı renkte de görebiliyorsunuz.

ZONGULDAK GÖKGÖL MAĞARASI
http://www.gokgolmagarasi.com

3.5 kilometre uzunluğundaki Gökgöl mağarası, birkaç ay önce gezintiye açıldı. Yaşayan mağara olarak değerlendiriliyor. Çünkü içerisinde bir nehir hala akmaya devam ediyor. Bu nedenle yerden yüksek yürüyüş yolları ve akarsu üzerindeki cam köprüler yeni tamamlandı ve ilk 870 metresi ışıklandırılarak ziyarete açıldı. Mağaraya yarasaların girip çıkabilmesi için, mağara kapısı farklı olarak dizayn edildi. Mağaranın 350 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor.



Mağaranın girişten büyük çöküntü salonuna kadar olan bölümleri Fosil giriş, Astım Salonu, Harikalar Salonu ve Mucizeler Salonu gibi adlarla nitelendirilmiş. Yaşayan mağara olduğu için, günümüzde de yeni sarkıt ve dikitler oluşabiliyor. Renkli ışıklarla aydınlatılmış. Elbette bu mağaranın da ziyarete açık bölümlerinin ilerisine geçmek, sıkıntılı sonuçlar doğurabilir.
http://www.gokgolmagarasi.com/ adresinden Gökgöl mağarasında sanal gezinti de yapabilirsiniz.

 
MAĞARALARIN VAZGEÇİLMEZ KURALI: KASK

 Her mağarada uygulanması gereken bir kural var. O da başınıza kask takma zorunluluğu. Çünkü bazı yerlerde mağaraların tavan yüksekliği insan boyunun altına inebiliyor. Bir diğer husus ise mağaraların içinin oldukça serin olması. Mağaranın içinde 10 dakikadan fazla kalanlar, yaz aylarında da yanlarına bir yağmurluk ve kazak almalı. Ziyarete açık olmayan mağaralara da elbette girilmemeli. Her iki mağaraya da ücret ödeyerek girilebiliyor.

1981 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam63
Toplam Ziyaret184022
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği