RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

KAHRAMAN ALEMDAR GEMİSİ MÜZE OLDU

Alemdar gemisi, Rusya’dan limanlarımıza taşıdığı silah ve uçaklarla Kurtuluş savaşının kazanılmasında önemli rol oynadı

Alemdar gemisi aslında bir Alman zırhlısıdır. Osmanlı zamanında, Karadeniz’de güç kaybeden Almanların elinden zorla alınarak ve Osmanlı envanterine kaydedilen, ancak Kurtuluş savaşında Osmanlının değil, Anadolu’nun emri altına giren bir kahraman gemidir.

Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’a ayak basarak kurtuluş savaşını başlattıktan sonra, Alemdar gemisi savaşın kazanılmasına önemli rol oynadı. İngiliz ve Yunan donanmalarının hüküm sürdüğü  Karadeniz’de, geceleri çalıştırılarak, Rusya’dan Trabzon ve Samsun limanlarına silah, mühimmat ve hatta uçak parçaları taşıdı. Uçak parçaları, Ankara’da birleştirilerek kurtuluş savaşında önemli bir güç olarak devreye sokuldu. Rusya kurtuluş savaşımız sırasında, en fazla silah yardımı yapan ülkedir. Alemdar gemisi, güçlü bir gemi olduğu için, Rusya limanlarından yüklediği silahları taşırken, aynı zamanda arkasına bağladığı, yine silah yüklü 4-5 mavnayı da çekerek getirebiliyordu.

Kurtuluş savaşının bu kahraman gemisi yıllar içinde çürümeye terkedilirken, geminin ölmesine göz yummayanlar tarafından, ayakta kalan bölümleri onarılarak Karadeniz Ereğli’de karaya çekildi ve müze haline getirildi.

Alemdar gemisinin bire bir kopyası olarak restore edilen gemiyi, her gün yüzlerce öğrenci ve meraklı ziyaret ederek,  kahramanlık öyküsünü dinliyor.

1133 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam66
Toplam Ziyaret187215
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği