RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

ANTİK KENTLERİMİZİ HATIRLAYALIM

Kademeli normalleşme ile gezmeye başlayabilirsek, antik kentlerimizi hatırlamakta yarar var.

Kademeli normalleşme ile birlikte, yıllara meydan okuyan, pek çok medeniyetlere yurtluk olan antik kentler, yeniden ziyaretçilerini ağırlayacak. Uzun süreden beri ıssız kalan bu antik şehirlerimizi birlikte hatırlayalım istedim.

PERGE

Antalya'nın Aksu ilçesinde yer alan Perge Antik Kenti, Geç Klasik, Helenistik ve ağırlıklı olarak Roma döneminin izlerini taşıyan bir başyapıt.

TERMESSOS

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde yer alan ve güçlü savunmasıyla Büyük İskender'in alamadığı şehir olarak tarihe adını yazdıran yer olarak biliniyor.

PATARA

Likyalılar döneminde kurulan Patara, Romalılar döneminde de önemli bir liman şehri oldu. Muhteşem bir plaja ev sahipliği de yapıyor.

MYRA

Antalya'nın Demre ilçesinde yer alan antik kentte, Azız Nikolaos (Noel Baba) kilisesi de yer alıyor.  

ANDRİAKE

Demre ilçesinde Çayağzı mevkisinde yer alan Andriake, Myra'nın Limanı ve civarındaki ticari yerleşim olarak biliniyor. Dünyanın ilk gümrük mevzuatı bu limandaki bir taş parçasına kazılarak yazıldı. Taş, yeni açılan Andriake müzesinde saklanıyor.

ASPENDOS

Serik ilçesine bağlı Belkıs köyünde yer alan Aspendos Antik Kenti’nin antik tiyatrosu, eşsiz güzelliği ile bugün bile kullanılır durumda.

XANTHOS

Fethiye’nin Kınık beldesinde, Xanthos Nehri (Eşen Çayı) kenarındaki ovaya hakim iki tepe üzerinde kurulu bu antik şehir, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alıyor.

PHASELİS/OLİMPOS


Antalya'nın Kemer ilçesi Tekirova beldesinde yer alan Milattan Önce 7'nci yüzyılda Likyalılar tarafından kurulan Phaselis Antik Kenti, birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Limanları, agoraları ve şehir sikkeleri üzerindeki gemi betimlemeleri Phaselis'in ticari liman hüviyetini vurgular nitelikteki özellikleri arasında yer alıyor.

KNİDOS

Ege ve Akdeniz'in birleştiği yerde Datça yarımadasının uç noktasındaki 2 bin 600 yıllık Knidos Antik liman Kenti, yeniden ayağa kaldırıldı.

SAGALASSOS VE KİBYRA

Burdur'un Ağlasun ilçesinde "Aşkların ve imparatorların şehri" olarak bilinen geçmişi Milattan Önce 3000 yılına dayanan, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Sagalassos antik kenti ile yine Burdur'un Gölhisar ilçesindeki "Gladyatörler şehri" olarak bilinen Kibyra Antik Kenti de ziyaretçilerine görkemli bir görsel şölen sunuyor.

UZUNCABURÇ

Mersin'deki 2 bin 500 yıllık Uzuncaburç Antik Kenti, Metrelerce uzunlukta sütunları, tören kapısı, tarihi çeşme binasıyla, İzmir'deki Efes Antik Kenti'ni andırıyor. Mezitli ilçesindeki Soli-Pompeiopolis Antik Kenti ile Anamur ilçesindeki liman şehri Anemurium Antik Kenti, eşsiz güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor.

ANAVARZA

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Adana'daki Anavarza Antik Kenti, Helenistik, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı dönemlerine ait kültür izlerini taşıyor.

EFES

İzmir'in simge yapılarından Selçuk ilçesindeki UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Efes Antik Kenti, Meryemana evi ile birlikte yılda ortalama 1 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor.

SMYRNA AGORASI

İzmir'in kalabalık sayılan İkiçeşmelik Caddesindeki Mezarlıkbaşı mevkisinde yer alan Smyrna Agorası, Roma ve Osmanlı'dan günümüze uzanan tarihe tanıklık ediyor.

PERGAMON

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ndeki Bergama’da yer Pergamon Antik Kenti'nde Roma imparatorları Traian ve Hadrianus için inşa edilen Traianus Tapınağı ve Helenistik Döneme ait 200 bin ciltlik kitap koleksiyonuna sahip ünlü Pergamon Kütüphanesi bulunuyor.

AFRODİSYAS

"Aşkın ve güzelliğin tanrıçası" olarak bilinen Afrodit'e adanmış kentler arasında en bilineni olan Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Afrodisyas Antik Kenti, iyi korunmuş yapılarıyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alıyor.

PRİENE

Aydın'ın Söke ilçesinde yer alan ve "Anadolu'nun Pompeisi" olarak adlandırılan UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Priene Antik Kenti, halen ayakta olan tapınakları, kütüphaneleri ve agoraları ile yaşamanı sürdürüyor.

SARDES

Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunan, tarihi Milattan Önce 1200'lü yıllara dayalı Sardes, tarihte ilk madeni parayı basan Lidya Krallığı'nın başkenti olarak biliniyor.

LAODİKYA

Denizli'deki Laodikya Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunuyor. İçinde, İncil'de adı geçen 7 kiliseden birinin yer aldığı Laodikya Antik Kenti'ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları, 2003'ten bu yana yürütülüyor.

HİERAPOLİS

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Pamukkale, her yıl eşsiz güzellikteki travertenleri görmek ve şifa bulmak için gelenlerin yanı sıra bölgeyi çevreleyen Hierapolis Antik Kenti'nde Hristiyanlık açısından kutsal kabul edilen yapılarıyla inanç turizmine de ev sahipliği yapıyor.

TROYA

Homeros'un Milattan Önce 7. yüzyıla ait ünlü İIyada ve Odysseia destanlarında bahsedilen Çanakkale'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki dünyaca ünlü Troya (Truva) Antik Kenti, görenleri kendine hayran bırakıyor.

ASSOS

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyünde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Assos Antik Kenti, bir liman şehri olmasının yanı sıra dönemin bir öğretim merkezi olarak da ön planı çıkıyor.

ANİ HARABELERİ

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan, "Dünya Kenti", "Medeniyetler Beşiği", "Binbir Kilise" ve "40 Kapılı Şehir" olarak da adlandırılan Ani Ören Yerinden günümüze, surlar, cami, katedral, saray, kiliseler, manastırlar, hamam, köprü ve bir bölümü yıkılmış kapalı pasajdan oluşan yaklaşık 25 kadar önemli yapı ayakta kaldı.

AHLAT

Huri, Asur, Urartu, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Mervanoğulları egemenliklerini gören Bitlis'te Eski Ahlat Kenti, söz konusu medeniyetlerin yanı sıra Selçuklu ve Osmanlı izlerini de taşıyor.

HATTUŞAŞ/ALACAHÖYÜK

Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititler'in kültürel mirasına ev sahipliği yapan Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültür Mirası ve Dünya Belleği listelerindeki tek antik şehir unvanıyla Türkiye'nin göz bebeği antik kentleri arasında yer alıyor.

NEMRUT DAĞI

Güneşin doğuşu ve batışının en güzel izlendiği yerlerden biri olan Kommagene Krallığı'na ait 50 metre yüksekliğinde, 150 metre çapındaki tümülüs ve dev heykellerin bulunduğu 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.

AİZANOİ

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan Aizanoi Antik Kenti, Zeus Tapınağı, stadyum-tiyatro kompleksi ve dünyanın ilk borsalarından biri olan Macellum’u ile Roma döneminin en önemli kentlerinden biri olarak ön plana çıkıyor.

GÖBEKLİTEPE

Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 22 km kuzeydoğusunda, Örencik köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğu Göbeklitepe’deki dikilitaşların çoğu üzerinde insan, el ve kol, çeşitli hayvan ve soyut semboller, kabartı veya oyma olarak yer alıyor.

FİRİG VADİSİ

Ankara Polatlı yakınındaki Gordion (Yassıhöyük) şehrinde yer alan uygarlık merkezinde efsanevi Midas’ın kral mezarları ve uygarlık kalıntıları yer almaktadır.

 

982 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam63
Toplam Ziyaret187352
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği