RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

MİLLİ TAKIMDA PİONTEK/TERİM DÖNEMİ

Gazeteci spor adamı dostluğunu yansıtan böyle bir fotoğrafın bugün çekilebilmesi o kadar zor ki.

Türk futboluna önemli katkılarda bulunan Teknik adamlar arasında iki isim biraz daha öne çıkar. Bu isimler Jupp Derwall ve Sepp Piontek’tir.

Derwall yardımcısı Mustafa Denizli’nin, Piontek’de yardımcısı Fatih Terim’in kariyer gelişiminde önemli rol oynadılar ve onlara uluslararası düzeyde katkı sağlayan isimler oldular.

Derwall gibi Almanya’nın yetiştirdiği bir futbolcu ve antrenör olan Piontek, Danimarka milli takımının başında dünyanın konuştuğu teknik adam haline geldi. 1984 yılında dördüncü torbadan kura çekimine katılan futbolda isimsiz Danimarka’yı Avrupa Futbol şampiyonasına sokan teknik adam olarak adını duyuran Piontek,  ikinci sürprizini, sıfır ihtimal verilen Danimarka’yı 1986 Dünya Kupası finallerine taşıması ile yaptı.

DANİMARKA MUCİZESİNİ YARATTI
Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonları ile üst üste üç büyük turnuvada Danimarka’nın yer almasını sağlayan Piontek, 1990 yılında Türk Milli takımı ile anlaştı. Yardımcılığına ve aynı zamanda U-21 takımı teknik direktörlüğüne ise, antrenörlük yaşamının ilk yıllarındaki Fatih Terim getirildi.

1993'DE MİLLİ TAKIMIN BAŞINA GELDİ

11 Nisan 1990'da Danimarka başındaki son maçında yeni takımı Türkiye karşısında oynadı ve bu hazırlık maçını 1-0 kazandı. 27 Mayıs 1990'da İzmir'de yapılan ve golsüz beraberlikle sonuçlanan İrlanda ile oynanan hazırlık maçı Türkiye'nin başındaki ilk maçı oldu.

MAÇ KAZANMAKTA ZORLANDI
Bu maçtan itibaren Piontek yönetiminde oynanan ilk 15 karşılaşmada galibiyet alınamadı. Bu maçlar arasında 1992 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri da vardı. Türkiye, 6 eleme maçının hepsini kaybedip yalnızca son eleme maçında İrlanda'ya 1 gol atabildi. Türkiye millî takım tarihinin en başarısız dönemini yaşatsa da elemelerden sonra görevine devam etti.

YARDIMCISI FATİH TERİM'Dİ

25 Mart 1992'deki 3-2'lik Lüksemburg maçı Piontek’in ilk galibiyeti oldu. Bu galibiyetten sonra oynanan 3 hazırlık maçında da 2 galibiyet almayı başardı. Ancak 1994 FIFA Dünya Kupası elemelerinde 7 maçta San Marino'ya karşı alınan 1 galibiyet ve 1 beraberlik dışındaki maçları kaybedince 28 Nisan 1993'te aldığı Norveç mağlubiyeti sonrası görevden ayrılmaya zorlandı.

GENÇ OYUNCULARA ŞANS VERDİ
Daha ilk maçında Tugay Kerimoğlu'na şans vererek altyapıdan oyuncu yetiştirmeye önem veren Piontek, Okan Buruk, Hakan Şükür, Abdullah Ercan gibi birçok ismi de millî takıma kazandırdı. Genç oyunculara yaptığı yatırım, daha sonra Fatih Terim’e UEFA kupasını kazanan takımı oluşturma yolunu açacaktı.

BURSASPOR'DA DA BAŞARISIZ OLDU
Piontek 1993 yılında milli takımdan ayrılınca, göreve Fatih terim getirildi. Piontek ise o sezon anlaştığı Bursaspor'da da parlak bir dönem yaşamadı ve 11 haftada sadece 2 beraberlik elde edebilince, Samsunspor beraberliğinden sonra Bursaspor’daki görevine son verildi.

ANILARINDA ANLATTI
Piontek, Tanju Çolak'ın kız arkadaşı olan ve milli takım kamp yaptığı otele gizlice girmeye çalışan Hülya Avşar'ı kamptan nasıl kovduğunu yıllar sonra yayınlanan anılarının arasında anlattı.

NOT: İçinde benim de yer aldığım bu fotoğraf, Trabzonspor’un bir Avrupa kupası maçını izlemek için geldikleri Avni Aker stadında maç öncesinde çekildi.  

 

 

4320 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam39
Toplam Ziyaret187492
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği