RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

TURİZM SEKTÖRÜNÜN EN BÜYÜK BULUŞMASI

AKTOB’un düzenlediği 9. Uluslararası Resort Turizm Kongresi, 'Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği' ana temasıyla Antalya'da gerçekleştirildi

9. Uluslararası Resort Turizm Kongresi, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) organizasyonuyla 27 - 28 Kasım tarihlerinde Antalya'da düzenlendi. Kongreye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı ile yurt içi ve yurt dışı seyahat dünyasından üst düzey temsilciler katıldı.

Dünya turizm pazarının önde gelen isimlerinin konuşmacı olarak yer aldığı kongrede turizm sektöründe Türkiye ve dünyadaki güncel durum, seyahat endüstrisinde öne çıkan eğilimler ve gelecek vizyonu ele alındı.

AÇILIŞI AKTOB BAŞKANI ERKAN YAĞCI YAPTI


Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Dr. Erkan Yağcı,  9. Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye turizminin büyüme sürecinde AKTOB'un sektörün nabzını tuttuğunu ve sesi olduğunu söyledi.

“Türkiye’deki ve dünyadaki tüm sıkıntılara rağmen Türkiye turizmde 6. sıraya ulaştı. 2019 yılı için Türkiye 51, Antalya ise 15 milyon rakamını aşacaktır. Resort Kongresi de tam da bu noktada en önemli rollerden birini üstleniyor" diyen Yağcı, sözlerine şöyle devam etti:

“2015 yılında Türkiye en çok turist alan 6. ülkeydi. 2016 krizinden sonra, 2015 yılındaki seviyeye gelmemiz 2018 yılında gerçekleşti. Yani tam 3 yılda 2015 seviyesine ulaştık. Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan turizmdeki kriz, şu sonuçları doğurdu. Bu dönemde 11 milyon turist, 9 milyar dolar gelir kaybettik. Ancak nihayet Türkiye eski konumuna ve gücüne ulaştı.

Turizmde 2019’da iyi gittiğimiz bir gerçek. Ama bunun yanında 3 önemli gelişme oldu. Biri Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kuruldu. Herkesin hemfikir olduğu konu toplanacak paranın tanıtımda kullanılması. Türkiye algısını ve Türkiye turizm markasını geliştirecek olan Tanıtım Ajansı’dır.

İkinci büyük olay Thomas Cook’un iflasını ve sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı etkilemiştir. Bakanlığın liderliğinde yapılan çalışmalar ve sürecin yönetilmesi son derece başarılı.

Üçüncü önemli vergi ise konaklama vergisi. Konaklama vergisi adı altında sektöre yeni bir yük getirmemelidir. Dünyanın her yerinde bu vergi misafirden alınmaktadır Bizim de bu parayı müşterilerden tahsil edecek alt yapıyı geliştirmemiz gerekiyor”

 

BAKAN ERSOY, TURİZM PROGRAMINI AÇIKLADI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin yeni turizm tanıtım politikası ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi ve "politika değişikliği olmasaydı turizm sektörü burun aşağı gidiyordu" ifadelerini kullandı.

Ersoy, 2018 yılı itibariyle turizm sektörünün 2015 seviyesine döndüğünü, turizm geliri hesaplanırken, kişi başı ortalama harcamaya değil, turist başına gecelik harcamalara bakmak gerektiğini kaydederken "Gelişen dünyada İnsanlar daha kısa sürelerle daha sık seyahat ediyor, bu nedenle ortalama geceleme süresinin ve ortalama harcaması düşüyor" dedi.

 

TURİZM GELİŞTİRME AJANSI

Mevcut düzenle gidildiğinde 2023 yılına kadar 55 milyon ziyaretçi alınabileceğini, ancak Türkiye’nin hedefinin 75 milyon olduğunu belirten Ersoy, “Zaten kriz olmasaydı da Türkiye turizmi burun aşağı gidiyordu ve mutlaka bir politika değişikliğine ihtiyaç vardı, Turizmde Tanıtım fonlarının turizmde yüksek gelir elde eden ülkelerin hemen hepsinde var. Turizm Geliştirme Ajansı dünyada 100 yıldır kullanılan, bizim de yeni hayata geçirdiğimiz bir yapı. Turizm Ajansında otelcileri temsilen 7 bölgeden 9 kişinin ajansın yönetim kurulunda olacak." dedi.

Ersoy, konuşmasını "Cumhurbaşkanlığı turizm sektörünü stratejik sektör ilan etti. Ajansın devreye girmesiyle sektörden 125 milyon dolar katkı toplanması bekleniyor. Bakanlık 2024’e kadar bakanlık olarak artan oranda Tanıtım Ajansı’na katkı vermeye devam edeceğiz. 2023 yılında Tanıtım Ajansı’nın 220 milyon dolarlık bir bütçeye ulaşmasını bekliyoruz.

Tanıtım Ajansı ile birlikte Türkiye uluslararası dijital, sosyal ve basılı mecralarla TV kanallarında daha fazla görünür olacak. Tanıtımda Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya gibi ülkelerle iç turizmde tanıtıma ağırlık vereceğiz.

THOMAS COOK KRİZİ

Türkiye turizminin bu krizden çok etkilenmediğini söyleyen Bakan Ersoy,  “Thomas Cook’un iflasıyla oluşan 800 binlik açığı, İngiltere pazarındaki diğer tur operatörleri ve hava yolu şirketleri devreye aldı ve ek koltuklarla kapattılar. Uçak şirketleri ve tur operatörleri ile yapılan koltuk protokollerinin ardından hızlı bir tanıtım kampanyasına başlandı. Yeni sezon için rezervasyonlar çok iyi gidiyor. Hatta Almanya pazarında Türkiye Mayorka’yı geride bıraktı.'' sözleriyle sonlandırdı.

AYCI, “HEDEFİMİZ 500 UÇAK, 120 MİLYON YOLCU”

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, 9. Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nde havacılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirdiği konuşmasında, Antalya'nın ilk kez 15 milyonu aşkın turisti ağırladığını belirtti.

 “Yolcularımızı sevdiklerine ulaştırırken insanımızı ve değerlerimizi uçtuğumuz her ülkede tanıtıyoruz" sözleriyle konuşmasına başlayan Aycı, “Ülkemiz 2016 yılında yaşadığı zorlu süreçleri hızla geride bırakmayı başarmış ve 2018 yılında 39,5 milyon turist sayısına ulaşarak dünya turist sayısı sıralamasında 6. sıraya yeniden yerleşmiştir. 2019 yılının ilk 9 ayı turizm sektörünün bu yıl önemli bir sıçrama gerçekleştirdiğini ve ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısının ilk 9 ayda yüzde 14,5 artarak 36,4 milyona ulaştığını gösteriyor. Türk Hava Yolları ailesi olarak bizler de ülkemizin Milli Bayrak Taşıyıcısı ve dünyada en çok ülkeye uçan hava yolu unvanımızla, misafir kabul ettiğimiz yolcularımızı sevdiklerine ulaştırırken, ülkemizi, insanımızı ve değerlerimizi uçtuğumuz her ülkede tanıtıyor, tarihi ve doğal zenginliklerimizi gözler önüne seriyoruz” dedi.

THY'nin 2023 yılı hedeflerini 500 uçaklık filosuyla 120 milyon yolcu taşımak ve global pazarda arz edilen koltuk kapasitesinde 10. sırada olmak olarak açıklayan Avcı, konuşmasını “Turizm sektörümüzün 2023 yılı güncel hedefi 75 milyon turist. Türkiye’nin Milli Bayrak Taşıyıcısı ve medeniyetimizin göklerdeki temsilcisi olarak bu hedefe ulaşacağımıza inancımız tam.” sözleriyle sonlandırdı.

HAKAN ATEŞ, “KREDİLERİ YENİDEN YAPILANDIRDIK”

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, turizmdeki 3 milyar dolarlık toplam kredilerin 2 milyar dolarlık bölümünü yeniden yapılandırdıklarını belirterek, "Türkiye'nin petrolüne daha fazla yatırım yapılmalı." dedi.

Kongre sponsoru da olan Denizbank’ın Genel Müdürü Hakan Ateş, “yüksek getiri için sermayenin gelişmiş ülkelerden gelişmekte olanlara yöneldiğini anımsatarak, Türkiye'nin ise jeopolitik ve politik etkilerden dolayı dışarıdan sermaye çekmekte zorlandığını anlattı.

Turizm girdilerinin dünyada 2,3 trilyon dolara ulaşması beklenirken, Türkiye’nin sektörden aldığı payın da artacağını vurgulayan Ateş, "Türkiye'nin turizm gelirinin bu yıl itibarıyla 33 milyar doları geçmesini bekliyoruz. Burası GSYH'nin yüzde 4,5'ine tekabül ediyor. 65 milyon turistle 2023'teki 65 milyar dolar hedefine ulaşacağımızı düşünüyoruz. 65 milyon turistten ortalama bin dolar kazansak 65 milyar doları sağlamış olacağız." yorumunu yaptı.

Hakan Ateş, turizm sektörü toplam kredilerinin şu anda 17,9 milyar dolar bulunduğunu ve DenizBank'ın payının ise yüzde 17 ile birinci olduğunu anlattı. Turizmdeki 3 milyar dolarlık toplam kredilerinin 2 milyar dolarlık bölümünü yeniden yapılandırdıklarını dile getiren Ateş, şunları kaydetti:

"DenizBank turizm sektöründe sadece büyük firmalara değil KOBİ sınıfına giren küçük otellere, restoranlara, işletmecilere ve sektörün tedarikçilerine de destek oluyor. Tur operatörleri ve acentalardan otellere, otellerden tedarikçilere çift yönlü olarak hizmet ediyor. Sektör bağlantılı yatırımlarda çok fazla katkımız var. Bunlardan bazıları; İstanbul havaalanı, Bodrum ve İzmir Havaalanı, Ankara Hızlı Tren Garı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Antalya ve Gazipaşa Havalimanları, KKTC Ercan Havalimanı, Kıbrıs Barış Suyu projeleri... Katkı vermekten gurur duyduğumuz konular."

GELEN TURİST SAYISI, ANTALYA NÜFUSUNUN 9 KATI

Uluslararası Resort Turizm Kongresi'ne katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya'nın nüfusunun 9 katı turiste ev sahipliği yaptıklarını söyledi.

Başkan Böcek bu durumun alt yapıdan çevreye, ulaşımdan temizliğe kadar pek çok konuda belediye hizmetlerine ilave yük getirdiğini belirterek, "Ortak akılla çözüm üretmek adına Antalya Turizm Birliği'ni hayata geçiriyoruz" dedi.


 

 

 

 

 (Besim Güçtenkorkmaz Antalya'dan bildiriyor)

 

 

1954 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam100
Toplam Ziyaret187389
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği