RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

29 DURAKLI NOSTALJİ TRENİ

Karabük ile Zonguldak arasında 29 istasyondan oluşan demir yolu ile Karabük Demir Çelik fabrikası hemen hemen aynı tarihlerde tamamlandı

Cumhuriyetin kurulmasından sonra, Atatürk ve kurmaylarının en önemli hedeflerinden birisi de sanayi hamlesini gerçekleştirmekti. Bu ülke demir ağlarla örülmeli ve bir yandan ulaşım kolaylaştırılırken, diğer yandan da sanayi hamlesini gerçekleştirecek ağır ekipmanlar bir yerden diğer tarafa trenlerle kolayca taşınabilmeliydi.

Bir demir çelik fabrikası kurulması lazımdı. Zonguldak’ta çıkarılan maden kömürü ile enerji sorununun çözülmesi planlandı.. Getirilen Rus mühendisler, maden kömürünün kok kömürüne dönüştürülmesi ile büyük bir enerji yakalanacağını belirtince, iş Türkiye’yi ileri medeniyetler seviyesine taşıyacak, sanayileşmeyi hızlandırılacak demir-çelik fabrikasının nerede kurulacağına geldi.

10 haneli Karabük köyü, 1927 yılında çıkartılan bir yasa ile Demir-Çelik fabrikası alanı olarak belirlendi ve inşaatına başlandı. Karabük iki nedenden dolayı seçilmişti. Birincisi Filyos ve Araç adlı akarsuların kesişme yerindeydi ve fabrikanın su ihtiyacı buradan çok ekonomik olarak karşılanabilirdi. İkincisi ise oldukça çukurda kalan bir alandı ve düşman uçakları tarafından bombalanma tehdidinden uzaktı… Ama en önemli özelliği Zonguldak kömürüne yakın olmasıydı.

Kömüre giden bir de demiryoluna ihtiyaç vardı. Türkiye’de yabancılar tarafından yapılan ve işletilen birçok demiryolu bulunuyordu. Bu demiryolları cumhuriyetin ilanından sonra yabancılardan satın alınmış ve demiryolları işletmesine bağlanmıştı.  Ankara-Sivas demiryolunun Kırıkkale yakınındaki Irmak istasyonundan kuzeye, Zonguldak’a yani kömüre doğru bir demiryolu planlandı. Karabük’ten de geçen bu yolun ihalesi Danimarkalı bir şirkete verildi. Demiryolu hattı, uzunca bir süre Karadeniz’e dökülen Filyos çayının vadisini takip edecek, dağların arasından ise kah kıvrılarak, kah tünellerden geçecekti.


Zonguldak kömürü bu arada Ankara’ya da evlerde kullanılmak üzere getirilecekti ama asıl amaç, kömürün Karabük Demir Çelik fabrikasına vagonlarla ulaşmasıydı. Karabük ile Zonguldak arasında 29 istasyondan oluşan demiryolu ile Karabük Demir Çelik fabrikası hemen hemen aynı tarihlerde tamamlandı.  Açılışını, 1937 yılında Başbakan İsmet İnönü yaptı. Trenlerle ilk kömür geldi ve fabrika çalıştı.. Fabrika ilk olarak tren rayları üretmeye başladı. Üretilen raylar yurdun dört bir yanına taşınıyor ve Türkiye, dört bir baştan demir ağlarla örülüyordu. Sanayi hamlesi Atatürk gözlerini kapatmadan başlamıştı.

Karabük- Zonguldak arasındaki 29 tren istasyonun çok önemli görevleri vardı… Kömürle yüklü yük katarlarının yanı sıra, trene yolcu taşıyan 3 veya 4 vagon da takılıydı… Tren her istasyonda duruyor, ya madene gidecek işçileri bu duraklardan topluyor ya da madenden dönen yorgun işçileri evlerine gitmeleri için indiriyordu.



O yıllarda kimse madenlerde çalışmak istemiyordu. Önce Sırp madenciler geldiler çalışmak için.. Sonra 1 sene madende çalışmayı kabul eden hapishanelerdeki mahkumların cezalarından iki yıl düşürülerek mahkumlar kullanıldı. Yöre halkı madenlere çok ilgisizdi. İşçi bulmak için, mükellefiyet kanunu çıkartıldı. Bu kanuna göre, yöredeki herkes artık madende çalışmak zorundaydı. Her aileden bir kişi yılda 4 ay madende çalışmaya mecbur tutuldu.. Erkek nüfus azdı. Kimse madene inmek istemiyor, tarlasında bağ bahçe işleri ile uğraşmayı tercih ediyordu.. Madene işçi bulabilmek için bir yasa daha çıkartıldı. Madene girenler askerlikten de muaf olmuştu.


29 durak madencilerle dolup taşıyor, kömürle kaynayan fabrika kazanlarında üretilen demir ve çelik ile Türkiye yeni baştan imar ediliyordu. Ateş tuğlaları imal edilen fabrikalar da Karabük’te kuruldu.

Büyük dramların da yaşandığı, acıların çekildiği Karabük ile Zonguldak arasındaki tren yolunda şimdi hala trenler çalışıyor. Danimarkalıların yaptığı yolda 19 durak, tarihin derinliklerinden fışkıran, oldukça sessiz kalmış taş istasyon binaları ile meraklı misafirlerini ağırlıyor.






Bir zamanlar Türkiye’ye gelen yabancı konukların, Türkiye’nin tüten en önemli bacası olarak gezdirildiği Karabük demir çelik fabrikası ve tarihi tren yolu, bugün sessiz sakin yolcularını ağırlıyor. Gezerken çok beğendiği için Prenses Süreyya’nın adı verilen yol üzerindeki orman epey bakımsız kalmış. İran Şahının kaldığı Zonguldak’taki oda müze haline getirilmiş.

Artık işçiler de binmiyor trene..  O zaman çalışmaya zorlanan insanların çocukları, şimdi özelleştirilen kömür madenlerinin kapısında iş için kuyrukta bekliyor. Kömür ise sadece gece trenleri ile hala gelmeye devam ediyor Karabük’e.

29 duraklı nostalji yolu ise görevini en iyi şekilde tamamlamış olmanın gururuyla, seyahat meraklılarını günde iki sefer yapan nostalji treni ile taşımaya devam ediyor. Küre dağlarını delip geçen bu trenin penceresinden dışarıya bakanlar, Filyos çayının kıyısından akıp giden yolda yemyeşil ormana dalarak geçmişin, cumhuriyeti kuranların, yaşatanların, büyütenlerin eserleri ile övünüyor.

Bu trene binecekleri, yol üzerindeki duraklarda inmeleri halinde, görülecek çok değerli hazineler de bekliyor.

İşte onlardan bazıları:

KARABÜK: İpekyolu üz erindeki Safranbolu evleri, Mencilis Mağarası (derinliği 3 kilometre), Bulak ve Tokatlı Kanyonları, Tokatlı Kanyonu üzerindeki cam teras, Eskipazar’da Hadrianapolis antik kenti, Eflani’de Ortakçı, Bostancı ve Esencik göletleri, Yenice’de Şeker Kanyonu, Yenice ormanlarındaki trekking ve dağ bisikleti yolları, Sorgun yaylası.

BARTIN: Bartın Irmağı, İnkumu plajı, Fırınlı kalesi, Amasra’da plaj, kale ve müzesi, Kuşkayası yol anıtı, Bakacak tepesi, antik liman, yeraltı çarşısı, Kurucaşile’de Küre dağları milli parkı, Ulus’ta yedi ocaklı değirmen ve Ulukaya şelalesi.

ZONGULDAK: Maden müzesi, müze haline getirilen maden ocakları, Gökgöl mağarası ve Mitelojide 3 başlı canavarın yaşadığına inanılan Cehennemağzı mağarası başta olmak üzere çok sayıda mağara, Çaycuma’da filyos çayı deltasındaki kuş cenneti, Tieion Antik kenti ve kalesi,

KARADENİZ EREĞLİ: Alemdar gemisi müzesi, Herakles sarayı, Güneşli ve Kayalıdere şelaleleri, Alaplı’da yaylalar, Devrek’de Yedigöller milli parkı ve Baston atölyeleri, Kilimli’de Radar tepesi, Gökçebey’de Çanakçılar arkeoloji müzesi.

NOT: 24 Saat gazetesinde ve internet sitesinde de yayınanan bu yazının haber linklerine aşağıdaki bağlantıları tıklayarak ulaşabilirsiniz:

24 Saat Gazetesi linki:
http://www.24saatgazetesi.com/29-durakli-nostalji-treni/

Demokrasi için Medya Programı internet sitesi linki:
http://media4democracy.org/news/29-durakli-nostalji-treni

HABERİN PDF'İ

2828 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam9
Toplam Ziyaret186359
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği