RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

SİNOP ERFELEK ŞELALELERİ

Bundan 20 yıl öncesine kadar ormanın derinliklerinde 28 farklı şelaleden oluşan bu doğa mucizesinin varlığı bilinmiyordu.

Sinop’un Erfelek ilçesi yakınındaki ormanın derinliklerinde yer alan ve 28 katmadan oluşan bu dünya harikası şelalelerin varlığı 20 yıl öncesine kadar bilinmiyordu. DSİ mühendisleri Erfelek barajının yapımı için işe koyulduklarında, su kaynağına doğru ilerlediler. Ormanın sık ağaçlardan oluşan derinliklerinde zorlukla yürürken, ülkemizin en güzel doğa manzaralarından birisini oluşturan Erfelek şelalelerine rastladılar.

Sinop'un Erfelek ilçesinde iki ormanın birleştiği derin vadi içerisinden akan, irili ufaklı 28 şelaleden oluşan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, şimdilerde her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığınca 2011 yılında tabiat parkı ilan edilen 720 dekarlık alana sahip Erfelek Tatlıca Şelaleleri, ülkemizin en fazla ziyaret edilen tabiat parkları arasında yer alıyor.

Yıllık ortalama 200 bini aşkın yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği tabiat parkı, bünyesinde iki kilometrelik iki farklı yürüyüş parkurunu bulunduruyor. Parkurlardan biri Doğa ve Milli Parklar müdürlüğü tarafından yapılmış ve 28 katmadan oluşan şelalelerin en tepesine kadar ulaşan ahşap yoldan oluşuyor.



Yokuş olmasına rağmen bu yolu yürümek ve seyir teraslarından şelaleleri görebilmek çok kolay. İkinci yol ise macera tutkunları için düzenlenmiş. Dileyenler, şelalenin içerisindeki patika yolları tersten yürüyerek su kaynağına kadar olan 28 birbirinden farklı şelaleyi görebiliyor. Bu yolu tırmanırken, akan şelalelerin yanındaki doğal merdivenlerin ve zaman zaman da yukarıdan sarkan iplerin tırmanmaya yardımcı olduğu görülüyor.



Bu nedenle, şelalelerin içerisinden, akan suyun tersine yürüyerek 28 farklı şelaleyi geçmek isteyenlerin ona göre giysi ve ayakkabı giymeleri gerekiyor. Elbette bu yolu yürümek için her mevsim buz gibi akan suya da dayanıklı olmak gerekiyor.

Şelalelerin üzerinde bulunan ve tarihi geçmişleri 100 yıla dayanan iki su değirmeni de günümüzde dinlenme mekanı olarak ziyaretçilerine hizmet vermeye devam ediyor.

İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Erfelek baraj göletinin hemen kenarından dolanarak giden toprak yolun sonunda ulaşılan Erfelek şelalelerinin başlangıç noktasında, en yüksekten akan, en görkemli şelale ve bu şelalenin oluşturduğu gölet sizi karşılıyor.



Göletin hemen yanında bir dinlenme tesisi ve biraz ilerisinde mesire alanları mevcut. İki ormanın arasında yer alan vadideki Erfelek Şelalelerini gezerken, akıllı bir köpek de kaybolmamaları için gezginlere yol boyunca rehberlik yapıyor.



Rehber köpek, yürüyenleri, 28 şelaleyi geçerek, 2 kilometre ileride ve ormanın derinliklerinde yer alan su kaynağına kadar gün boyunca pek çok kez usanmadan götürüp geri getiriyor.

1662 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam43
Toplam Ziyaret187496
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği