RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

KAYIP PARÇALARININ BİR BÖLÜMÜ GERİ GELDİ

60 yıl önce Gaziantep'ten kaçırılan mozaik parçalarının bir bölümü Ohio Üniversitesinde bulunmuştu

Yüzü Gaziantep müzesinde sergilenen, ancak vücudu ve diğer bölümleri 1960’lı yıllarda Amerikalı bir sanat taciri tarafından Ohio Üniversitesi’ne satılan Çingene Kızı mozaiğinin bulunabilen diğer parçaları da geri getirildi. 

Gaziantep’in Nizip ilçesine 10 km mesafede bulunan kazı alanından 60 yıl önce yurt dışına kaçırılan parçaların da yerine yerleştirilmesi ile Çingene Kızı mozaiğinin vücut bulacağı düşünülüyor. Geri getirilen parçaların yerlerine konulması ile, sadece yüzü olan mozaiğin bir elini dizine koyacağı diğer eliyle de bir taşa yaslanacağı sanılıyor. 

M.Ö 2 veya 3.cü yüzyıla ait olduğu sanılan mozaik, yapıldığı dönemde bir evin yemek odasının tabanını süslüyordu. Kazı çalışmalarından önce bulunan parçalar yurt dışına kaçırılmış, ancak Çingene Kızının vücudu ile yanındaki diğer eserler bulunamamıştı. Çingene kızı ile birlikte mozaiğin tamamının 200 metrekareyi bulacağı sanılıyor. 
Zamanında bu eseri yapan sanatçının ise Picasso ile eşdeğer, hatta daha da yetenekli olabileceği sanat tarihçileri tarafından savunuluyor. 
5606 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam90
Toplam Ziyaret187112
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği