RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

ANTALYA'DA DENİZ BİYOLOJİSİ MÜZESİ

Türkiye denizlerinde yaşayan yaklaşık 500 tür deniz canlısının sergilendiği Antalya’daki, Türkiye’nin ilk Deniz Biyolojisi Müzesi’ne ilgi artıyor.



Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı müzenin sorumlusu Dr. Elif Özgür Özbek, geçen yıl müzeyi 10 bin kişinin ziyaret ettiğini, bu yıl ise ziyaretçi hedeflerinin 15 bin olduğunu söyledi.

 

Antalya Yat Limanı’nda 2014 yılında ziyarete açılan müze, Dr. Özbek’in 15 yıllık deniz biyolojisi ile ilgili çeşitli bilimsel projeleri sonucunda oluşturulan koleksiyonu barındırıyor. Dekoru sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan tarafından batık bir korsan gemisi şeklinde canlandırılan müzede, denizlerimizde yaşayan yaklaşık 500 tür deniz canlısı sergileniyor.

 

Dr. Özbek, bilim ve sanatı bir araya getirerek kurulan Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi’nin temel hedefini “Denizlerimizin doğal zenginliklerini birlikte keşfetmek” şeklinde özetledikten sonra diğer amaçlarını şöyle açıkladı: “Türkiye’nin denize ilişkin biyolojik zenginliklerini eğlenceli ve akılda kalıcı bir yöntemle ziyaretçilerimize sunuyoruz. Deniz canlılarının ve özellikle nesli koruma altındaki türlerin yakından tanınmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Müzeyi ziyarete gelen başta öğrenciler olmak üzere herkesin deniz kültürünü benimseyip, doğal mirasımıza sahip çıkmaya teşvik edecek bilgiler sunuyoruz.”

Balon balığına dikkat!



Pazartesi günleri hariç, her gün 9:30-18:30 saatleri arasında ziyarete açık olan müzede 150'si kemikli, 19'u köpek balığı türü olmak üzere yaklaşık 500 deniz canlısı türü sergileniyor. Sergilenen deniz canlısı türleri arasında mercanlar, karides, ıstakoz, yengeçler, kabuklular, ahtapot, kalamar, sübyeler, denizyıldızları, deniz kestaneleri, köpekbalıkları, vatozlar, deniz kaplumbağaları yer alıyor.

Müzede sergilenen deniz türleri arasında olan balon balığı hakkında bilgi veren Dr. Özbek, başta balıkçılar olmak üzere herkesin bu balığa dikkat etmesi gerektiğini vurguladıktan sonra şunları söyledi: “Balon balığının bünyesindeki tetrodoksin içeren zehirin 2 miligramı 50 kilogram ağırlığında bir bireyi öldürebilecek güçtedir. Bu, kişiden kişiye değişebilir. Balığın iç organlarında, deri altında ve kas yapısında yoğun bir şekilde tetrodoksin bulunuyor. Bu balık Japonya’da özel eğitimli aşçılar tarafından zehirli kısımları özenle temizlendikten sonra servis ediliyor. Balığın zehirli kısımlarını temizlemeden yiyenler ciddi risk alıyor. Müzede ziyaretçilerimize buna benzer yararlı bilgiler de sunuyoruz. Ayrıca yürütmekte olduğumuz ‘Antalya’nın deniz kıyılarının iklim değişikliğine adaptasyonu’ başlıklı projeyle iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.”

2635 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam99
Toplam Ziyaret186449
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği