RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

ÇİNLİLER İÇİN REHBER SEFERBERLİĞİ

Çin'den gelecek turist sayısı artacak. Çince bilen rehber yetiştirmek için kollar sıvandı.

Çinli turiste hazırlıklar hızlanıyor

Avrupa’dan gelen turistin azalmasıyla birlikte turizmciler yüzünü Çinli turiste çevirip, bu pazarla yakından ilgilenmeye başladı. Özellikle 2018’in Çin’de Türkiye Turizm Yılı olarak kutlanacak olmasından dolayı ülkemize daha fazla Çinli turistin gelmesi bekleniyor. Gelecek Çinli turistin güvenliği ve ona kendi dilinde iyi hizmetin nasıl verileceği, Çince Rehberler Derneği’nin (ÇİRED)  Taksim’deki Point Otel’de gerçekleştirdiği toplantıda ele alındı.

Toplantıya Çin Halk Cumhuriyeti Başkonsolos Yardımcısı Zhong Hongnuo, Konsolos Zhu Xiufeng, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü İsmail Kılıç, Beyoğlu Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol Ökten,  ÇİRED Başkanı A. Kadir Tanrıdağlı’nın yanı sıra, Türk ve Çin basın mensupları katıldı.

ÇİRED Başkanı Tanrıdağlı yaptığı konuşmada Çin’in derin bir kültüre sahip olduğunu, Çin’in diğer pazarlardan farklı olduğunu, bunları bilmeden Çinli turistin memnun edilemeyeceğine dikkat çekti.  Yaptıkları araştırmayla, Türkiye’de 183 Çince dilinden kokartlı rehber bulunduğunu saptadıklarını belirten Tanrıdağlı şu bilgileri verdi: “Bunların yaklaşık 40'si piyasadaki istikrarsızlık ve acentelerin yanlış fiyat politikalarından dolayı mesleğini yapmaktan vazgeçti. Günümüzde piyasada aktif olarak çalışan 134 Çince rehber bulunuyor. Bunlar şimdilik yılda 185 bin Çinli turiste hizmet verilebilir. 2018 yılında Türk Hava Yolları'nın ek sefer koymayıp, sadece mevcut seferleri ve diğer havayolu şirketlerinin aktarmalı seferleriyle Türkiye’ye en fazla 500 bin Çinli turist taşınabilir. Tüm bunlar ortada ciddi bir Çince rehber açığı olduğunu gösteriyor.”

Rehber açığına öneriler


Tanrıdağlı Çince rehber açığını kapatmak için bir çalışma yaptıklarını hatırlattıktan sonra önerilerini şöyle özetledi: “Rehber açığının kapanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TUREB'in uygun görmesi halinde, 40 kadar kokartlı rehberin Çin'e göndermek istiyoruz. Bunların Çin’de iletişimde olduğumuz üniversitelerin yabancı diller bölümünde dört aylık yoğunlaştırılmış kurslarda Çince öğrenmelerini sağlamak istiyoruz. Çin'in farklı bölgelerinde dil öğrenmekte olan iletişimde olduğumuz 20 kokartlı Türk rehberden de yararlanmanın yollarını aramalıyız. TUREB ocak veya şubat ayında Çin dil ekleme sınavı açacak. Bu sınavdan 30 rehberin başarılı olup kokart alacağını tahmin ediyoruz.  Çinliler şubat ayında kutlayacaklara Bahar Bayramı'nda tatile çıkacak. Bu yüzden hızlı karar verip, bunları hayata geçirmeliyiz.”

Piyasada dolaşan kokartsız rehberlerin sadece mesleğe değil, Türkiye'nin imajına da zarar verdiğini vurgulayan Tanrıdağlı bu konuda şöyle konuştu: “Türkiye'nin işin ehli rehberler tarafından anlatılmasını istiyoruz. Kokartlı rehberle verilecek hizmet aracından restoranına, otelinden müzesine kadar güvenli ve sorumluluk bilinci içinde olacaktır. Turistler kendilerine hizmet veren sahte rehber olduğunu bilmiyor bu yüzden kötü hizmet alıp Çin'e döndüklerinde rehberler ve hizmetleri iyi değil diye konuşuyorlar.  6326 Sayılı Turist Rehberleri Meslek Yasası'nda belirtildiği gibi, ihtiyaç anında TUREB'in desteği ve bakanlığımızın onayı ile sertifika kursu açılabilir. Bu konuda TUREB ile 1 yıldır yoğun görüşmeler yaparak konunun gündeme alınmasını sağlamak istiyoruz. Halen Çince konuşan 70 kadar üniversitelerin Sinoloji bölümünde okuyan öğrencilerle de temas halindeyiz. Büyüyen Çin turizm pastasından pay almak istiyorsak, hepimiz Elele vererek üstümüze düşeni yapmalıyız.”

Rehberler birer diplomat

Çin Başkonsolos Yardımcısı Zhong Hongniu, turizmde rehberin çok önemli olduğunu hatırlatarak “Her rehberin bir tür diplomatlık görevi var. Türkiye’ye gelen turiste gezi boyunca eşlik eden kokartlı rehber, Türkiye’nin tarih ve kültürünü en iyi şekilde tanıtacaktır. Böylece kültür köprüsü olacak. Türk rehberlerin eğitimli ve hizmet kalitelerinin Batı ülkelerindekinden üstün olduğunu biliyoruz. Birer marka haline gelen Türk rehberler, turist güvenliğinin önemini de çok iyi biliyor. Onların Türkiye’ye gelecek vatandaşlarımızın güvenliği, talepleri, gıda güvenliği, mal ve can güvenlikleri konusunda da özen göstermelerini talep ediyoruz.”

İlçe Emniyet Müdürü İsmail Kılıç ise Beyoğlu bölgesi dahil olmak üzere yerli ve yabancı turistlerin güvenliği için azami özeni gösterdiklerini belirtip, “Güvenlik konusunda çok iyi durumdayız. Ancak Çin’den gelen turistler açısından Türkiye yabancı bir ülke. Bu noktada rehberin onları doğru yönlendirip, güvenliğe de dikkat etmesi gerekiyor” dedi.  İstiklal Caddesi ve Beyoğlu bölgesinin hızlı bir şekilde kabuk değiştirmekte olduğuna dikkat çeken Beyoğlu Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol Ökten, şunları söyledi: “26 Aralık’tan itibaren İstiklal Caddesi’nde tramvayın deneme seferleri başlayacak. Caddede gerekli yeşillendirmeyi yapıyoruz.”

728 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam14
Toplam Ziyaret188684
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği