RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

ANKARA’NIN UZUNGÖLÜ; EĞRİOVA YAYLASI

Eğriova yaylası ve göleti, aslında Trabzon’da bulunan ve her yıl binlerce turist tarafından gezilen Uzungöl’ün doğal ortamı ve ekolojik yapısı ile büyük benzerlik göstermektedir.

Karaşarlıların gözbebeği olan Eğriova yaylası ve göleti, aslında Trabzon’da bulunan ve her yıl binlerce turist tarafından gezilen Uzungöl’ün doğal ortamı ve ekolojik yapısı ile büyük benzerlik göstermektedir. Uğultuyla akan şelalesi, orman içerisinde uzanıp giden derin vadi ve patikaları, kıyısındaki ahşap, taş karışımı yayla evleri ve camisiyle Uzun Gölü anımsatan, zümrüt yeşili göknar ormanı tarafından kuşanmış Eğriova Göleti, Ankara'nın Beypazarı ilçesine ise sadece 50 kilometre uzaklıktadır.

Karaşar, İç Anadolu'nun Yukarı Sakarya Bölümünde yer almakta olup, dağlara yaslanmış konumdadır. Denizden yüksekliği bin 356 metredir. Eğriova yayla serisinde ise, bu yükseklik 2000 metreye kadar çıkabilmektedir. Yayla Ankara'ya oldukça yakın konumlanmış olmasına rağmen ziyaretçisi azdır. Doğal ortamında, başta kardelen, çiğdem, sümbül gibi feofitler olmak üzere değişik flora örneklerini ve kara leylek, tilki, ayı, geyik gibi fauna örneklerini barındırmaktadır.

Karaşar’ın ileri gelenleri bu bölgenin, ancak halkın da katılacağı bir planlama ile turizme açılmasını istiyorlar. Onlara göre, gölet ve yaylanın bu kadar masum ve güzel kalmasının en büyük nedeni, Karaşar halkının doğaya saygılı ve onunla uyum içerisinde yaşaması. Öğrenim görmek ve iş bulmak amacıyla yöreden göç etmek zorunda kalan genç nüfusun yayla ile bağlarını kopartmadığını belirten yaşlılar, “Bölgeyi özleyen gençler, yaz aylarının büyük bölümünü de yaylada büyükleri ile çalışarak geçirmektedir” diyor.

Gölet çevresinde, diğer yaylalarda rastlanan ve özellikle yoğun kullanım ve yapılaşmadan kaynaklanan sorunlar henüz gözlenmiyor. Ancak, her geçen gün biraz daha ilgi gören yaylanın elbette belli bir plan program çerçevesinde, ama ekolojisi bozulmadan turizme açılması önümüzdeki yıllarda kaçınılmaz gibi gözüküyor. Bölge fotoğraf çekmek ve kamp kurmak için çok uygun.

4231 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam115
Toplam Ziyaret187404
Hava Durumu
Bu Web Sitesi Desteği